Освобождаването на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу показва силата на Китай и Канада трябва да си извлече поуки, заяви китайското външно министерство в понеделник, след като държавните медии го нарекоха възможност за рестартиране на двустранните отношения, съобщава "Ройтерс".

Мън кацна в родния град на Huawei Шенжен на борда на наетия от правителството самолет в събота, което прекрати почти тригодишната битка за екстрадиция в САЩ, в същия ден, когато двама канадци, задържани от Пекин, малко след задържането на Мън през 2018 г., се върнаха у дома.

Завръщането на Мън показва способността на китайското правителство и управляващата комунистическа партия да защитават своите граждани, компании и интереси, заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен ежедневен брифинг.

САЩ освобождават финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу

САЩ освобождават финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу

След сделка за обвиненията в измами, очаква се и освобождаване на двама канадци задържани в Китай за шпионаж

Двамата канадци, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които бяха затворени по обвинения в шпионаж, напуснаха Китай в рамките на часове след освобождаването на Мън от домашен арест.

Случаите с канадците бяха "напълно различни" от тези на Мън, което бе случай на "политическо преследване", каза Хуа.

"Канада трябва да извлече поуки и да действа според собствените си интереси", добави тя.

Канада нарече ареста на двамата акт на "заложническа дипломация", характеристика, която Китай многократно отрече.

"Глобал Таймс" късно в неделя съобщи, че Ковриг и Спавор са "признали вината си" и са освободени под гаранция по медицински причини, преди да напуснат Китай.

Спавор бе обвинен в предоставяне на снимки на военна техника на Ковриг и бе осъден на 11 години затвор през август. Ковриг очакваше присъда.

Мън Ванчжоу напуска Канада

Мън Ванчжоу напуска Канада

След като бе освободена от съда

Освобождаването на Мън бе възможност за подобряване на отношенията с Канада и САЩ, но "токсичната политическа реторика" все още може да "отрови атмосферата", съобщи китайският таблоид "Глобал Таймс" по-рано в понеделник.

"Облекчаването на позициите и от двете страни е положително, но ограничено развитие в отношенията между Китай и САЩ и е по-малко значимо в голямата схема на нещата", коментира Ши Инхонг, професор по международни отношения в Пекинския университет Женмин.

"Няма индикации, че Вашингтон ще смекчи търговската война", каза Ши. "Не виждам Китай също така да облекчи търговските ограничения срещу Канада."

На Мън бе разрешено да се прибере у дома, след като в петък постигна споразумение с прокуратурата на САЩ за прекратяване на дело срещу банкова измама срещу нея.

Китай пусна на свобода Спавор и Ковриг

Китай пусна на свобода Спавор и Ковриг

Часове след освобождаването на Ванчжоу