Китай предложи на Великобритания преговори за сключване на споразумение за свободна търговия след Брекзит, информира "Ройтерс".

Пекин се опитва да се сближи с Лондон на фона на търговската война с Вашингтон, макар че високопоставен китайски дипломат повтори, че вратата за диалог остава отворена.

Китай търси съюзници в битката със САЩ, инициирана от администрацията на Доналд Тръмп, която обвинява азиатския гигант в кражба на интелектуална собственост и настоява Пекин да купува повече американски продукти, за да се намали търговският излишък от 350 милиарда долара.

Пред журналисти в Пекин след срещата с британския външен министър Джереми Хънт, министърът на външните работи на Китай Уан И заяви, че двете страни са постигнали съгласие да увеличат търговията и инвестициите.

Хънт от своя страна разкри, че Уан И е предложил "да започнат обсъждания за възможно споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай след Брекзит".

"Това е нещо, което приветстваме и ние отговорихме, че ще го проучим", добави британският министър, но не разкри подробности.

Уан И не спомена конкретно предложението за започване на преговори за сключване на споразумение за свободна търговия, но изтъкна, че двете държави са се договорили да сближат стратегиите си за развитие и да разширят търговията и инвестициите.

Китай и Великобритания също така трябва да се противопоставят на търговския протекционизъм и да защитят световната свободна търговия, добави китайският външен министър.

Търговско споразумение с Китай би било политическа победа за британското правителство, но официално преговорите не могат да започнат преди Лондон да напусне ЕС. Обикновено са необходими много години за сключване на споразумение за свободна търговия.

Министърът на външните работи на Китай за пореден път разкритикува Вашингтон за поведението на САЩ.

Китай не е отговорен за търговския дисбаланс между Вашингтон и Пекин, подчерта той и посочи като фактори световната роля на американския долар, високите нива на потребление в САЩ, американските ограничения в износа на технологии и други.

Според него САЩ печелят от търговията с Китай. Той е убеден, че търговският спор трябва да бъде разрешен в рамките на Световната търговска организация.

Китай не иска да участва в търговска война, но ние трябва да предприемем контрамерки заради това агресивно поведение на САЩ, категоричен Уан И.

Винаги е отворена вратата за диалог и преговори, но диалогът трябва да се базира на равноправие и взаимно уважение на правилата. Едностранните заплахи и натиск ще имат само обратен ефект, изтъкна китайският министър.