Тази седмица китайската държавна новинарска агенция "Синхуа" представи най-новите си членове на нюзрума: телевизионни водещи с изкуствен интелект, които "неуморно" ще осведомяват всеки ден за случващото се в цялата страна, пише "Гардиън".

Китайските зрители бяха посрещнати с цифрова (дигитална) версия, базирана на външния вид на телевизионния водещ Киу Хао. Водещият, облечен с костюм и вратовръзка, кимваше с глава, за да подчертае, премигваше и леко си надигаше веждите, неразличимо от своя реален първообраз.

Телевизионният водещ с изкуствен интелект обяви, че ще работи по 24 часа на ден и 365 дни в годината. 

"Синхуа" също представи англоезичен телевизионен водещ с изкуствен интелект, базиран на друг говорител, който подчерта, че "развитието на медийната индустрия изисква да се продължи с иновациите и дълбокото интегиране на нови международни технологии".

Продукт на "Синхуа" и китайската търсачка Sogou, телевизионните водещи са разработени чрез машинно обучение, симулиращо гласа, лицевите изражения и жестовете на реалните хора, за да е като "реалистичен образ вместо студен робот".

Телевизионните водещи с изкуствен интелект направиха дебюта си по време на ежегодната Световна интернет конференция в Китай.