Свободното патрулиране, извършвано от чуждестранни военноморски сили в Южнокитайско море, може да завърши „с катастрофа”. Това алармира високопоставен китайски адмирал, цитиран от Ройтерс.

Предупреждението е към САЩ, което идва само седмица след решение на арбитражния съд в Хага в полза на Филипините в спор с Пекин за акваторията. Китай отказва да признае решението.  Комунистическата държава реагира гневно на призивите на западни държави и Япония да спазва съдебното решение.

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море
Обновена

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море

Обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините

САЩ провеждат патрули до контролирани от Китай острови в морето, докато азиатският гигант укрепва военното си присъствие там.

На форум, проведен при закрити врата в Пекин през уикенда, адмирал Шан Джанг, който е заместник-началник на Обединения щаб към Централната военна комисия, заяви, че въпросът за свободното мореплаване е лъжа, използвана многократно от определени държави.  

Кога свободното мореплаване в Южнокитайско море е било заплашвано?. Не е било, дали в миналото, или в настоящето, и в бъдещето няма да има проблем, доколкото никой не си играе игрички”, каза той.

Китай най-много печели от свободното мореплаване в акваторията и не иска никой да навреди на това, поясни той и добави, че „този вид свободно военно мореплаване вреди на свободното навигиране в Южнокитайско море и може да доведе до катастрофален път”.

Междувременно Пекин обяви, че ще затвори част от морето за военни учения тази седмица.