Китай предупреди Великобритания да спре да се меси в Хонконг, след като висш британски служител призова лидера на международния финансов център да изрази загриженост за протестите, които разтърсват града от два месеца, предаде "АФП".

Продемократичните протести, които отчасти се подхранват от широко разпространен гняв при ерозия на свободите в Хонконг, се превърнаха в най-голямата заплаха за управлението на Пекин на полуавтономния южен китайски град след предаването му от британците през 1997 г.

В петък британският външен министър Доминик Рааб разговаря с лидера на Хонконг Кари Лам, където подчерта необходимостта от "напълно независимо разследване на последните събития", според британското външно министерство - което предизвика яростен отговор от Пекин.

Демонстранти започнаха тридневна седяща стачка на летището в Хонконг

Демонстранти започнаха тридневна седяща стачка на летището в Хонконг

"Спасете Хонконг от тиранията и полицейската бруталност!", зоват те

"Китай тържествено изисква британската страна незабавно да спре всички действия, които се намесват в делата на Хонконг и се намесват във вътрешните работи на Китай", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

В онлайн декларация Хуа призова Великобритания да спре да "създава проблеми" в Хонконг.

Пекин все повече разпръсква антиправителствените протести в полуавтономния регион, финансиран от Запада, но предостави малко доказателства освен подкрепящи изявления на някои западни политици.

Миналата седмица китайското правителство удари Вашингтон, след като се появиха съобщения, че някои американски дипломати, базирани в Хонконг, са се срещнали с активисти за демокрация.

Китайското външно министерство призова САЩ "незабавно да направят чиста почивка с различни антикитайски бунтове" и "незабавно да спрат да се намесват в делата на Хонконг".

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Опитите на правителството да го приеме били "пълен провал"

Напрежението е високо в азиатския финансов център след двумесечни протести и сблъсъци, предизвикани от противопоставяне на планирания закон за екстрадиция, който бързо се превърна в по-широко движение за демократични реформи.

Миналата седмица градът стана свидетел на рядка обща стачка и най-масовите размирици за демонстрации от два месеца - полицията изстреля 800 патрона сълзотворен газ за един ден на десетки места.

Общо 420 души са арестувани от началото на митингите на 9 юни, според полицията в Хонконг в началото на август.

Сблъсъци на пореден многохиляден протест в Хонконг

Сблъсъци на пореден многохиляден протест в Хонконг

Полиция и демонстранти се "обстрелваха" с камъни, бутилки, сълзотворен газ и гумени куршуми