Висш китайски здравен служител предупреди местните да не докосват чужденци, ден след като Китай регистрира първата си инфекция с маймунска шарка, съобщава БиБиСи.

В публикация в Weibo, главният епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Ву Зуню посъветва да не се допуска "контакт кожа до кожа с чужденци".

Публикацията предизвика полемика, като някои я определиха като расистка. Оттогава коментарите към оригиналната публикация са деактивирани от платформата.

"За да предотвратим възможна инфекция с маймунска шарка и като част от нашия здравословен начин на живот, се препоръчва да нямате директен контакт кожа до кожа с чужденци", коментира Ву.

Ву също така призова местните жители да избягват контакт кожа до кожа със скорошни пътници, които са се върнали от чужбина през последните три седмици, както и с непознати.

Той публикува коментарите ден след като югозападният град Чунцин съобщи за първия си случай на маймунска шарка при индивид, пристигнал от чужбина. Не е ясно дали лицето е китайски гражданин или чужденец.

Публикацията, която бе широко разпространена в социалните медии през уикенда, предизвика до голяма степен критични коментари в Weibo.

"Това е много неуместно (да се каже). В началото на пандемията някои чужденци се изправиха и (ни защитиха), като казаха, че китайците не са вируси", пише коментатор.

"Колко расистко е това? Какво ще кажете за тези като мен, които живеят в Китай от почти десет години? Не сме виждали семействата си от около 3-4 години поради затварянето на границите", пише друг потребител на Weibo, който явно е чужденец.

Китай наложи някои от най-строгите Covid мерки в света от началото на пандемията, които включват внезапно блокиране, затваряне на граници, задължително тестване и ограничения за пътуване.

Вирусът на маймунската шарка, който се предава чрез близък контакт със заразени хора, животни или замърсени материали, обикновено причинява симптоми като треска, главоболие и обриви.

Около 90 страни, където маймунската шарка не се счита за ендемична, са съобщили за огнища на вирусното заболяване, което Световната здравна организация обяви за глобално извънредно положение.

Има повече от 60 000 потвърдени случая и някои неендемични страни съобщиха за първите си свързани смъртни случаи.