Китай прие нов закон, ограничаващ чувствителния износ за защита на националната сигурност, позволявайки на Пекин да отвърне на САЩ, докато напрежението между страните се увеличава заради търговията и технологиите, съобщава АП.

Законът, който ще се прилага за всички компании в Китай, беше приет в събота от Постоянния комитет на Националния народен конгрес и ще влезе в сила на 1 декември. Съгласно закона Китай може да предприеме "реципрочни мерки" спрямо държави или региони, които злоупотребяват с износния контрол и застрашават националната му сигурност и интереси.

Експортният контрол съгласно закона ще се прилага за граждански, военни и ядрени продукти, както и стоки, технологии и услуги, свързани с националната сигурност. Списък на контролираните артикули ще бъде публикуван "своевременно".

Новият закон позволява на Пекин да отвърне на САЩ, които през последните месеци се опитаха да блокират китайски технологични компании като доставчикт на телекомуникационни съоръжения Huawei, приложението TikTok на Bytedance и приложението за съобщения WeChat на Tencent на основата на заплаха за националната сигурност.

Фирми и лица, които застрашават националната сигурност чрез нарушаване на новия закон за контрол на износа, включително тези извън Китай, могат да бъдат изправени пред наказателни обвинения. Нарушенията на закона, като износ на артикули без разрешение, могат да доведат до глоби в размер на 746 500 долара или до 20 пъти бизнес стойността на незаконната сделка.

Новият закон допълва нарастващата несигурност на сделката на Bytedance за продажбата на нейното видео приложение TikTok на американската фирма Oracle Corp. През август Китай добави технологии, включително разпознаване на глас, анализ на текст и препоръки за съдържание към своя списък с регулиран износ.

Президентът Доналд Тръмп по-рано нареди на Bytedance да продаде американските си операции на TikTok на американска фирма или да се изправи пред блок в страната.

Новите закони за контрол на износа стават част от нарастващия набор от регулаторни инструменти на Китай, който му позволява да предприеме действия срещу САЩ и други страни.

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

А китайските морски пехотинци да са готови за война и защита на суверенитета