Външният министър на Китай Ван И призова Северна Корея да вземе "умно решение", след като ООН наложи нови тежки санкции на изолирания режим заради ракетната и ядрена програма, информира АФП.

"Ще помогне на КНДР да вземе правилното и умно решение", каза Ван пред журналисти след обсъждането на санкциите със севернокорейския си колега преди регионален форум за сигурност във филипинската столица Манила.

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

Резолюцията беше внесена от САЩ

Обаче министърът на външните работи на Китай подчерта, че преговорите са единственият начин за разрешаване на проблема, след като САЩ си запазиха опцията за военни действия срещу режима на Ким Чен-ун.

Ван И призова за възобновяване на диалога във формат шест държави - Китай, САЩ, Япония, Русия и двете Кореи, за да се обуздаят ядрените амбиции на КНДР.

Няма да е лесно, но трябва да работим съвместно. Диалогът и преговорите са единственият правилен път за разрешаване на казуса на Корейския полуостров, добави той.

Според Пекин санкциите тласкат казуса към "критична фаза".

Топ дипломатите на всички тези държави са в Манила за Регионалния форум към АСЕАН, който започва в понеделник.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не планира да проведе разговори със севернокорейския си колега във Филипините, казаха източници, но подчертаха, че могат да се засекат на една от срещите.