Китайското външно министерство е изпратило строги възражения до Съединените щати, след като разрушител на американския флот е преминал край островите, които Китай смята за свои в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Китай призова Съединените щати да зачитат територията на Китай, заяви говорителката на министерството Хуа Чунинг в ежедневен брифинг в Пекин.

Трима американски представители, говорейки при условие на анонимност, заявяват, че  разрушителя извършва нормални маневрени операции.

"Китай незабавно изпрати военноморски кораби и военни самолети, за да разследват и идентифицират, както и да предупредят на кораба и да го помолят да напусне", коментира Чунинг.

"Китай ще продължи да предприема решителни мерки за защита на китайската суверенна територия и морските интереси. Китай призовава настоятелно САЩ да съблюдават добросъвестно суверенната територия на Китай и интересите в областта на сигурността, съзнателно да зачитат усилията на регионалните държави да защитят мира и стабилността в Южнокитайско море, и да спре тези грешни действия", допълва китайски представители.

За разлика от август, когато разрушител на американския флот се намираше на 12 морски мили от изкуствен остров, построен от Китай в Южнокитайско море, официални лица заявиха, че разрушителят е плавал близо.

Дванадесет морски мили маркира международно признати териториални граници. Плаването в този диапазон има за цел да покаже, че Съединените щати не признават териториалните претенции.

Пентагонът не коментира пряко операцията, но заяви, че Съединените щати извършват редовни операции по свобода на навигация и ще продължат да правят това.

Американски разрушител провери "свободата на корабоплаване" в Южнокитайско море

Американски разрушител провери "свободата на корабоплаване" в Южнокитайско море

Минава на 12 морски мили от изкуствения остров, построен от Китай

Припомняме, че американски разрушител извърши в началото на август "операция по свобода на корабоплаването", на 12 морски мили от изкуствения остров, построен от Китай в Южнокитайско море, съобщиха американски представители пред Ройтерс.

Това беше поредната операция "свобода на корабоплаването", провеждана по време на управлението на Тръмп. Нито китайското министерство на отбраната, нито външното министерство отговориха тогава незабавно.

АСЕАН успя да излезе с обща позиция за Южнокитайско море

АСЕАН успя да излезе с обща позиция за Южнокитайско море

Страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата

Също така през август, страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата и успяха да договорят общо комюнике по казуса с Южнокитайско море. Но външните министри на държавите не могат да постигнат единна позиция за спора с Китай в акваторията и излязоха с общо комюнике, в което се призовава да се избягва милитаризирането на спорния регион и подчертават тревогата си от действията на Пекин, свързани със създаването на изкуствени острови.

След дълги преговори някои членки изразиха безпокойството си от териториалните претенции и "действия в района, които подкопават доверието, увеличават напрежението и могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността".

Китай увери Филипините, че няма да има експанзия в Южнокитайско море

Китай увери Филипините, че няма да има експанзия в Южнокитайско море

Доклад от военните съобщава, че пет китайски кораба са се появили почти на 5 километра от филипински остров в събота

Преди два месеца Филипините и Китай достигнаха до разбирателство, като е договорено да няма нови окупации на острови. 

"Сега има статукво в Южнокитайско море. Според него китайците няма да заемат нови острови в Южнокитайското море, нито пък ще строят", съобщи тогава министерство на външните работи на Филипините, коментирайки и риболовен район близо до Филипините, който Китай блокира от 2012 г. до 2016 г.