Американски разрушител извърши "операция по свобода на корабоплаването", на 12 морски мили от изкуствения остров, построен от Китай в Южнокитайско море, съобщиха американски представители пред Ройтерс.

Операцията се провежда в момент, в който администрацията на президента Тръмп търси китайско сътрудничество в справянето със севернокорейските ракетни и ядрени програми и може да усложни усилията за постигане на обща позиция.

Служители, говорейки при условие на анонимност, заявяват, че USS John S. McCain плавал близо до Mischief Reef на островите Spratly.

Като провокация определи Китай присъствието на американски кораб

Като провокация определи Китай присъствието на американски кораб

Китай изпрати военни кораби, които да го принудят да се отдалечи от острова

Това е третата операция "свобода на корабоплаването", провеждана по време на управлението на Тръмп. Нито китайското министерство на отбраната, нито външното министерство незабавно са отговорили на искане за коментар.

Операцията е опит да се противопоставят на това, което Вашингтон вижда като усилията на Пекин да ограничи свободата на корабоплаването в стратегическите води и се случва, докато Тръмп търси сътрудничеството на Китай за задържане в Северна Корея.

Напрежението нарасна, след като Северна Корея извърши две ядрени опита миналата година и два теста на междуконтинентални ракети миналия месец, което предизвика силен кръг от санкции в САЩ, които разгневиха Пхенян, който заплаши да даде на САЩ "тежък урок".

Тръмп от своя страна отговори, като предупреди Северна Корея, че ще се изправи срещу "огън и ярост", ако заплашва САЩ.

Американският министър на отбраната Джим Матис предупреди Северна Корея, като каза на Пхенян, че трябва да спре всякакви действия, които биха довели до "края на режима и унищожаването на народа".

Ген. Матис предупреди режима в Пхенян, че може да падне

Ген. Матис предупреди режима в Пхенян, че може да падне

Да се откаже от идеята за ядрено оръжие...

Администрацията на Тръмп беше обещала да проведе по-сериозни операции в Южнокитайско море.

Китай предявява претенции Южнокитайско море, през което всяка година минават около 5 трилиона долара свързани с търговски кораби, като морските пътища се оспорват и от Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.