Като военна провокация определи Пекин преминаването на американски военен кораб в близост до окупиран от Китай остров в Южнокитайско море. Информацията е от китайското външно министерство, цитирана от washingtonpost.com.

В отговор на присъствието на американския военен кораб Китай изпрати военни кораби, които да го принудят да се отдалечи от острова, заяви говорителят на външното министерство Лу Кан.

Инцидентът, който Вашингтон нарече "операция за демонстриране на свободата на корабоплаването" в тези оспорвани води, се случи часове преди предстоящ разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин, припомня АФП.

Според Китай операцията "навреди на китайския суверенитет, подрони мира, сигурността и реда на съответните води и изложи на опасност обекти и персонал на китайските острови", заяви Лу Кан. "Китайската страна ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на националния суверенитет и сигурността", добави той.

Ескадреният ракетен миноносец "Стетъм" премина на по-малко от 12 морски мили от остров Тритон в архипелага Параселски острови. Претенции към този остров имат и Тайван и Виетнам.

Това е втората подобна операция, откакто Доналд Тръмп дойде на власт. Първата беше проведена на 25 май в района на архипелага Спратли, южно от Параселските острови.

Подобни операции се извършваха редовно по време на управлението на предишния президент Барак Обама, но Тръмп предпочита да запазва мълчание по въпроса за Южнокитайско море. Той търси помощта на Китай за справяне с ядрената заплаха от Северна Корея.