Китай проведe военни тренировки и оръжейни тестове на североизточното крайбрежие на Бохай, близо до Корейския полуостров, съобщава министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс.

В свое изявление министерството заявява, че тестовете на нови ракети и оръжия са извършени от ракетните сили на Народната освободителна армия "през последните дни". Предназначени са за повишаване оперативните възможности и ефективно справяне с национални заплахи за сигурността.

В изявлението не са посочват допълнителни подробности.

Китайският президент Си Дзинпин ръководи мащабна модернизация на въоръжените сили на страната, с акцент върху технологичните иновации и военноморските способности. Стремежа е за увеличаване на силата в спорното Южнокитайско море.

Тренировките и тестовете се случват при засилено напрежение на Корейския полуостров, а Китай изразява и своето недоволство от разполагането на американската противоракетна отбранителна система THAAD в Южна Корея, миналия месец.

На редовен информационен брифинг миналия месец, китайското министерство на отбраната отговоря на въпроси относно разгръщането на THAAD, оповестявайки бъдещи оръжейни тестове и заявявайки, че те са необходими за защита на националната сигурност.