Нова китайска оръжейна система бе разкрита в държавните медии, като китайската държавна телевизия пусна репортажи за Tianlei 500 с прецизно управлявани боеприпаси и ракети въздух-земя. "Тианлей" може да носи шест вида боеприпаси и да атакува различни цели,съобщава "Гардиън".

Съобщението идва на фона на засиленото напрежение с Тайван и със САЩ относно Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и пандемията. В понеделник тайванското правителство обяви, че засилва усилията за проверка на новите пристигащи от Хонконг, за да предотврати заселването на китайските шпиони на острова.

Съветът по континенталните въпроси на острова заяви, че "засилва управлението" на жителите на Хонконг и Макао, които са първоначално от континентален Китай, или които са настоящи или предишни служители на партията, правителството или войската и има за цел да им попречи да "извършват инфилтрация, обединен фронт, смущения или шпионски дейности ", заяви съветът.

"Обединен фронт" се отнася до Работния отдел на Обединения фронт на Китайската комунистическа партия, който отговаря за взаимодействие в чужбина от китайци и некомунисти.

Президентът на Тайван Цай Инг-Вен многократно подчертава претенцията на Тайван за суверенитет след преизбирането й по-рано тази година, а в реч миналата седмица приветства американската помощ и обяви увеличени разходи за отбрана.

Последва посещението от САЩ на най-високо ниво в Тайван за четири десетилетия, с делегация, ръководена от секретаря на кабинета Алекс Азар, което вбеси Пекин, който предупреди САЩ да не се "играят с огъня".

Официална сделка на САЩ за оръжия за 62 милиарда долара с Тайван за закупуване на изтребители от американската фирма Lockheed Martin също е представена като провокация в китайските държавни медии.

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, и критикува САЩ за продажби на оръжия за острова. Вашингтон е задължен по закон да предостави на Тайван средства за защита.

Китайската армия инструктирана да не атакува първа САЩ в Южнокитайско море

Китайската армия инструктирана да не атакува първа САЩ в Южнокитайско море

Американците няма да успят да се върнат като едно цяло

Междувременно всички започнаха учения в региона. Миналата седмица американските ВМС проведоха учения в Южнокитайско море, за които командирът на военноморските сили Джошуа Фаган заяви, че са "от съществено значение за осигуряването на съвместна реакция и смъртоносност и поддържане на свободен и отворен индо-Тихи океан".

В неделя базираният в Хонконг гарнизон на Народната армия също пусна кадри от учение в северната и южната част на Тайванския пролив. Говорителят на армията заяви, без да споменава САЩ по име, че "определена голяма държава" непрекъснато прави грешни стъпки по въпроса с Тайван, което изпрати грешен сигнал към силите на "Тайванска независимост".

Наскоро се появиха и кадри за учения на сили на САЩ и Тайван, според тайванските медии.

Наташа Касам, научен сътрудник на външната политика на института Лоуи, коментира, че позицията на Пекин е акт на възпиране, за да се избегне военният конфликт с висок риск. Това изразява възражение срещу нарастващите отношения на САЩ с Тайван и изпраща съобщение до потенциалната бъдеща американска администрация, ръководена от Джо Байдън, който исторически подкрепя Тайван.

"Все по-настойчивото поведение на Китай предполага, че вариантите на Пекин за анексиране на Тайван намаляват. В миналото стратегията на Пекин включва принудителни мерки, военни заплахи, а също и икономически стимули. Изглежда, те започват да признават независимата идентичност на Тайван и съпротивата срещу обединението достигнаха върховен момент", коментира Касам.

Последните коментари в редакциите на китайските държавни медии и от висши служители са призив за облекчаване на напрежението със САЩ, но посочват вината за споровете във Вашингтон.

Китай: В САЩ са заблудени във времето и пространството и с лов на вещици

Китай: В САЩ са заблудени във времето и пространството и с лов на вещици

И да не живеят с илюзии за Тайван, "които си играят с огъня, ще бъдат изгорени"