Китайската армия е инструктирана да не атакува въоръжени сили на САЩ в Южнокитайско море, пише South China Morning Post, позовавайки се на източници.

Китай проведе военни учения с нови реактивни бомбардировачи в Южнокитайско море

Китай проведе военни учения с нови реактивни бомбардировачи в Южнокитайско море

Тренира включително нападения срещу цели в морето

Пекин ще се опита да деескалира напрежението в спорните води.

Според информацията Китай е инструктирал пилотите и военноморските командири да се въздържат и да "не произвеждат първия изстрел" при сблъсък с американските сили.

По-рано САЩ разкритикуваха Пекин за китайските политики в акваторията. Вашингтон обвини азиатската държава в "системно нарушаване на правилата" и "агресивно поведение". Китай обаче продължи да провежда учения в региона и подчертава, че няма да промени политиката си, тъй като е в съответствие с международните правила.

Австралия обяви претенциите на Пекин в Южнокитайско море за незаконни

Австралия обяви претенциите на Пекин в Южнокитайско море за незаконни

Австралия внесе декларация в ООН

Двете държави засилиха операциите си в Южнокитайско море, което увеличава риска от инциденти и изгубване на контрол, но Пекин не иска да предостави на американските ястреби възможност за допълнителна ескалация.

Междувременно излязоха повече подробности от телефонен разговор между военните министри на двете държави от миналата седмица.

Бойни кораби на Австралия и Китай се засякоха в Южнокитайско море

Бойни кораби на Австралия и Китай се засякоха в Южнокитайско море

Правителството на Австралия омаловажи ситуацията

Разговорът първо беше предложен от американска страна "месец по-рано", но първоначално беше приет хладно от Пекин. Но източник разкри, че впоследствие китайското правителство е променило позицията си.

Миналия месец САЩ разположиха двата самолетоносача "Нимиц" и "Роналд Рейгън" за учения в близост до китайските води. Китай също проведе военни игри около Тайван и Южнокитайско море.

Близък до военните източник също коментира, че Пекин е комуникирал с американците чрез "различни канали". Китай е уверил, че армията на страната "никога няма да произведе първия изстрел".

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Ние ги виждахме и те ни виждаха

"Лесно е да се издаде заповедта за стрелба, но нито Китай, нито САЩ могат да контролират последствията. В момента ситуацията е изключително напрегната и много опасна", подчерта представителят.

Той добави, че китайската армия е "различна военна сила" от 2001 г., имайки предвид инцидента Хайнан, когато американски разузнавателен самолет се сблъска с китайски изтребител. Китайският пилот загина, а американският самолет беше принуден да кацне на остров Хайнан. Впоследствие екипажът беше освободен, след като САЩ излезе с внимателно подбрани думи за инцидента.

"Днес китайската армия е разработила много контрамерки. Американците няма да успят да се върнат като едно цяло, ако такъв инцидент се случи отново. Но ние сме много ясни, че ще отговорим със сила само като последен вариант, когато всичко се е провалило", обясни източникът.

Друг източник каза, че двете страни са приели протоколи за предотвратяване на военни инциденти, но тези договорености трябва да бъдат актуализирани, за да отразят последната ситуация.

Източникът не каза дали това е било обсъждано от двамата военни министри по време на телефонния им разговор на 6 август.