Австралийски бойни кораби срещнаха ВМС на Китай в спорното Южнокитайско море в момент на повишено дипломатическо напрежение между двете държави.

Правителството на Австралия омаловажи ситуацията, която се е разиграла миналата седмица. Властите обявиха, че всички взаимодействия с чужди бойни кораба при дислоциране са извършени по безопасен и професионален начин, пише "Гардиън".

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

Ново изостряне на напрежението между двете световни сили

ABC първи съобщи, че австралийски бойни кораби са срещнали китайските ВМС в близост до островите Спратли, въпреки че се вярва, че австралийските кораби не са влезли в зоната от 12 морски мили от спорните острови.

Говорител на военните потвърди, че пет австралийски кораба, HMAS Canberra, Hobart, Stuart, Arunta и Sirius, са "плавали в Южнокитайско море независимо" от 14 до 18 юли, включително до островите Спратли. Те са плавали към Хавайските острови за участие в ръководени от САЩ военни учения, известни като Rimpac.

Представителят добави, че е имало рутинни и професионални комуникации между ВМС на двете държави и не е имало спречкване.

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Китайски бойни кораби следяха игри на самолетоносачи на САЩ в Южнокитайско море

Ние ги виждахме и те ни виждаха

Дипломатическото напрежение между Китай и Австралия се покачи след спор между двете държави за коронавируса, заради наложените от Пекин мита върху австралийски ечемик и разногласията около новия закон за сигурността в Хонконг.