Два американски самолетоносача проведоха учения в спорното Южнокитайско море, наблюдавани в близост от китайски бойни кораби, обяви командирът на един от самолетоносачите пред "Ройтерс".

Пентагонът e срещу китайските военни учения в Южнокитайско море

Пентагонът e срещу китайските военни учения в Южнокитайско море

Ново напрежение

"Ние ги виждахме и те ни виждаха", обяви в телефонно интервю контраадмирал Джеймс Кърк, командир на самолетоносача "Нимиц", който проведе изпитателни полети в акваторията със самолетоносача "Роналд Рейгън", започнали на Деня на независимостта на 4 юли.

И в миналото ВМС на САЩ са изпращали самолетоносачите в региона с цел показване на сила, но тази година ученията се провеждат на фона на покачващото се напрежение след критиката на Вашингтон към Китай за новия коронавирус и че Пекин се възползва от пандемията, за да разшири териториалните си претенции.

САЩ изпрати ударна група с два самолетоносача в района на китайски ВМС учения

САЩ изпрати ударна група с два самолетоносача в района на китайски ВМС учения

"Нимиц" и "Роналд Рейгън" провеждаха операции "за да подкрепят свободния и открит Индо-тихоокенаски регион"

Министерството на външните работи на Китай обяви, че САЩ целенасочено са изпратили корабите в Южнокитайско море, за да покажат мускули и ги обвини, че се опитват да вбият клин между държавите в региона.

Пентагонът коментира, че с ученията искат да защитят правото на всички държави да летят, плават и действат в международни води, описвайки изпратените самолетоносачи и повече от 90 изтребителя на всеки самолетоносач като "символ на решимост".

Около 12 000 американски моряци са участвали в игрите.

Кърк добави, че контактите с китайските кораби са били без инциденти.

"Имаме очакването, че ние винаги ще имаме взаимодействие, което е професионално и безопасно. Ние действаме в доста натоварени води, голям морски трафик", подчерта той.