Някои американски политици, противопоставяйки се на "комунистическия режим в КНР", са забравили, че Студената война е приключила и с преувеличават "червената заплаха" в Китай, зави зам.-министърът на външните работи на Китай Ле Ючен каза това в интервю за онлайн изданието "Гуанчаже", цитиран от ТАСС. 

"Американските политици са заблудени във времето и пространството. Изглежда забравиха, че светът е напуснал Студената война много отдавна, а през 21 век човечеството навлезе в ерата на глобализацията".

Той отбелязва, че американските антикомунисти преувеличават "червената заплаха" и "се опитват да скрият стратегическото си намерение да овладеят Китай и да формират за целта така наречения либерален и демократичен съюз на международно ниво".

"Сегашният" лов на вещици "на Вашингтон срещу китайски учени, произволни зверства срещу китайски студенти и техните арести - всичко това е подобно на ерата на Маккарти", добави той, припомняйки антикомунистическата репресия в САЩ през 40-те и 50-те години на 20 век, подкрепено от американския сенатор Джоузеф Маккарти.

Според Ле Ючен "китайските учени, преподаватели и студенти в Съединените щати, както и американците, които подкрепят развитието на сътрудничеството с КНР, сега трябва да затварят си устата, всеки от тях се страхува за себе си, тъй като може да бъде разпитан по всяко време, издирван или дори арестуван от ФБР."

Подобно "очертаване на линии на расова и идеологическа основа е много опасно".

По-рано Майк Помпео заяви, че Вашингтон не трябва да следва предишната политика на взаимодействие с Китай, която "се провали" и че САЩ смятат политика на затягане на подхода си към Пекин "подходяща за всички свои съюзници".

Според ръководителя на Държавния департамент тези страни трябва да си сътрудничат с Вашингтон, който "цени свободата и правата на човека". Помпео подчерта, че това е "избор между свобода и демокрация", от една страна, и "тирания и авторитарен режим", от друга.

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа срещу общи заплахи

Китай предупреди Вашингтон да не си "играе с огъня", след като американска делегация приключи историческо пътуване до самоуправляващия се остров Тайван. Пекин е гневен от посещението в Тайван на най-високо ниво от десетилетия, съобщава АФП. 

Ръководителят на здравеопазването на САЩ Алекс Азар завърши тридневно посещение в Тайван, по време на което той разкритикува китайските действия с пандемията и посети светилище на бивш президент на Тайван, мразен от ръководството на Комунистическата партия.

Пекин заяви, че "категорично се противопоставя на официалния обмен между САЩ и Тайван под какъвто и да е предлог. По въпроси, свързани с основните интереси на Китай, някои хора в САЩ не трябва да живеят с илюзии. Тези, които си играят с огъня, ще бъдат изгорени", заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян.

"Бих искал също да напомня на тайванските власти да не са ... подчинени на другите, да разчитат на подкрепата на чужденците и да се стремят към постигане на независимост, която е задънена улица", заяви Жао.

В последния ден от пътуването, Азар посети светилище на покойния президент на Тайван Лий Тен-хуу в сряда, като похвали ролята му за управление на прехода на острова към демокрация.  "Демократичното наследство на президента Лий завинаги ще задвижи напред отношенията между САЩ и Тайван", коментира Азар.

И Вашингтон, и Тапе представят пътуването на Азар като възможност да се обмени опит от успеха на битката на Тайван срещу коронавируса. Островът има по-малко от 500 инфекции и само седем смъртни случая, в сравнение с над 160 000 смъртни случая в САЩ.

Но посещението също е възможност за дразнение на Пекин в момент, когато Доналд Тръмп предприема все по-твърда линия срещу Китай, стремейки се към преизбиране през ноември.

Китайската армия инструктирана да не атакува първа САЩ в Южнокитайско море

Китайската армия инструктирана да не атакува първа САЩ в Южнокитайско море

Американците няма да успят да се върнат като едно цяло

"Ще продължим да подкрепяме Тайван като наш приятел и наш партньор по въпросите на сигурността, икономиката и здравеопазването", каза Азар пред репортери след посещение на фабрика за маски в сряда, малко преди да отлети обратно за САЩ.

Китай реагира остро при всяко официално признаване на Тайван и призова пътуването на Азар да бъде отменено. Тайван обвини Пекин, че изпраща изтребители над фактическа граница в понеделник, в деня, когато ръководителят на здравеопазването на САЩ се срещна с президента Цай Инг-Вен.

По време на посещението си Азар нееднократно противопоставя демократичната система на Тайван с авторитарното ръководство на Китай. В реч във вторник той предположи, че коронавирусът е можело да бъде спрян по-рано, ако се е появил на по-прозрачно и демократично място, като Тайван, а не в Китай.

Той също се удари по Пекин, като не позволява Тайван да бъде изключен от Световната здравна организация.

Китай предприема все по-враждебен подход към Тайван откакто Цай встъпи в длъжност през 2016 година. Въпреки кампанията за натиск тя спечели убедителен втори мандат по-рано тази година.

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

В някакъв момент ще трябва да се приспособи към много различна глобална динамика