Китай, Русия, Пакистан и Куба спечелиха места в Съвета на ООН за правата на човека във вторник, предаде The Washington Times. 

Изборът им бе критикуван от правозащитни групи, които заявиха, че авторитарните правителства нямат правото да участват във водещата агенция за правата на човека на световния орган.

Саудитска Арабия, съюзник на САЩ, който също е изправен пред дългогодишни обвинения за състоянието на гражданските и религиозните свободи в кралството, не успя да осигури едно от отворените места в 47-местния Съвет при гласуване от всички членове на ООН.

Администрацията на президента Доналд Тръмп, която се оттегли от Съвета, осъди резултатите.

Китай, Русия, Куба и Саудитска Арабия се борят за места в Съвета на ООН по правата на човека

Китай, Русия, Куба и Саудитска Арабия се борят за места в Съвета на ООН по правата на човека

Като да се позволи на петима осъдени за палежи да се присъединят към пожарната

В 47-членния съвет има 15 празни места с мандат три години, като местата се групират в пет региона. Заради тайни задкулисни сделки единствената регионална група, в която местата са оспорвани, е Азия и Тихия океан, където петима кандидати се борят за четири места. Кандидат може да бъде победен само ако по-малко от 97 страни го подкрепят на тайно гласуване в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Непал, Пакистан, Узбекистан, Китай и Саудитска Арабия се борят за четирите места в Азия и Тихия океан. Четири страни обявиха кандидатурите си за четирите места от Африка: Кот д'Ивоар, Сенагал, Малави и Габон. Русия и Украйна пък се борят за едно от двете места в групата Източна Европа. В групата Латинска Америка и Карибите Мексико, Куба и Боливия се борят за три места. В Западна Европа Франция и Великобритания ще вземат двете достъпни места.