Китай регистрира 13 287 новозаразени с COVID-19 за последното денонощие, съобщава "Ройтерс".

Това е най-високото ниво от февруари 2020 г. насам, като по-голямата част от новите случаи са в североизточната провинция Джилин и финансовия център на Шанхай, който на практика е под пълна блокада.

Ден по-рано в страната бяха потвърдени 1506 нови случая на коронавирус, което бе спад спрямо отчетените 2129 през предходния ден.

Броят на новите асимптоматични случаи, които Китай не класифицира като потвърдени такива, обаче нарасна до 11 781 в събота в сравнение със 7 869 ден по-рано.

Шанхай разширява COVID блокадите

Шанхай разширява COVID блокадите

Още повече положителни случаи, отчетени за денонощие

От новите случаи 1455 са били локално предадени, като 956 са установени в Джилин, а 438 - в Шанхай.

Днес Шанхай ще подложи населението си от 25 милиона души на масово антигенно тестване.

На 31 декември 2019 г. Китай съобщи официално за инфекция от все още непознат тогава коронавирус, която протича с тежка вирусна пневмония и това беше началото на пандемията от COVID-19. Китайските власти през лятото на 2020 г. обявиха, че са овладели напълно разпространението му в страната, а по-късно проведоха и масова ваксинация в страната с ваксини собствено производство. До появата на щама Омикрон и преди Зимните олимпийски игри Пекин съобщаваше за спорадични и предимно внесени от чужбина случаи и контролираше разпространението на вируса с кратки строги локални локдауни, съпроводени с масово тестване и изолиране на всички заразени.

Бум на асимптомни случаи на COVID-19 в Шанхай

Бум на асимптомни случаи на COVID-19 в Шанхай

Шанхай отчете 2631 нови асимптоматични случая за 26 март