Китайските власти са задържали десетки хора като част от ежегодна кампания преди годишнината от клането на площада "Тянанмън", пише "Гардиън".

Вторник се отбелязват 30 г. от кръвопролитното събитие. Китайските власти се разправиха брутално със студентските протести. Хиляди хора са убити от китайската армия на и около централния площад в Пекин.

 Протестите на „Тянанмън” не са „потискани”, вярва правителството на Китай

Протестите на „Тянанмън” не са „потискани”, вярва правителството на Китай

Не съм съгласен с думата "потискане" във вашия въпрос

Китайските защитници на правата на човека (CHRD), базирана в САЩ организация от китайски и международни активисти, алармират, че правителството на Китай е предприело "превантивни удари" срещу всеки, който се опита да отбележи годишнината, започнала в началото на май.

Организацията пояснява, че продължава 30-годишната кампания на китайското правителство за изтриване на събитията от паметта и пренаписване на историята на кръвопролитното военно потискане на мирните и невъоръжени протестиращи и граждани на Пекин и други градове на 3-4 юни 1989 г.

Представител на "Хюман райтс уоч" уточни, че задържането на дисиденти е доста рутинно, но въпреки че няма налична статистика, изглежда има ескалация тази година. Обикновено някои активисти са сплашвани и тормозени, но този път се задържат хора и се отвеждат от полицията.

Хиляди почетоха 30-та годишнина от събитията на "Тянанмън" в Хонконг

Хиляди почетоха 30-та годишнина от събитията на "Тянанмън" в Хонконг

"Няма да забравим!" са скандирали участници, които са поискали справедливост за жертвите и наказания за виновните

Китайските власти са ограничили движението и комуникациите на няколко члена на "Майките от Тянанмън", включително и на жени на възраст около 80 г., чиито деца са убити през 1989 г.