Масовото избиване на невъоръжени граждани от войници на площада "Тянанмън" през 1989 г. не трябва да се приема като "потискане", обяви говорител на военното министерство на Китай, цитиран от Си Ен Ен.

Във вторник, 4 юни, се отбелязват 30 г. от събитията, при които китайската армия сложи край на няколкоседмични протести със стрелба по недоволните. Избити са стотици, ако не и хиляди хора. Според данни около 10 000 души са арестувани по време и след протестите. Десетки са екзекутирани за участие в демонстрациите.

Хиляди почетоха 30-та годишнина от събитията на "Тянанмън" в Хонконг

Хиляди почетоха 30-та годишнина от събитията на "Тянанмън" в Хонконг

"Няма да забравим!" са скандирали участници, които са поискали справедливост за жертвите и наказания за виновните

Запитан дали армията има някакъв коментар за потискането на студентите преди 30 г., говорителят отвърна: "Не съм съгласен с думата "потискане" във вашия въпрос".

"През последните 30 г. процесът на нашите реформи и развитие и нашата стабилност и постижения вече отговориха на вашия въпрос", продължи представителят.

Китайското правителство рядко споменава клането на 4 юни и работи от години за цензуриране на трагичното събитие.

Междувременно "Ню Йорк таймс" пише, че нови документи показват властови игри зад клането на "Тянанмън". Тогава лидерите на Китай са обвинявали за протестите подривни дейности, подкрепени от САЩ. Посочва се Джордж Сорос - все още мишена на конспиративни теории - като поддръжник на либерали.

САЩ призоваха Китай да разкрие броя на загиналите на "Тянанмън" през 1989 г.

САЩ призоваха Китай да разкрие броя на загиналите на "Тянанмън" през 1989 г.

Искането на Помпео е във връзка с годишнина от потушените демонстрации на 4 юни 1989 г

Документите "The Last Secret: The Final Documents From the June Fourth Crackdown" включват секретни партийни речи за мисленото на лидерите след клането.

Убивайте тези, които трябва да бъдат убити, осъдете тези, които трябва да бъдат осъдени, казал Уан Чжен, един от "Осемте безсмъртни на Комунистическата партия на Китай" - лидерите на Китай по това време.

Експерти коментират, че представата, че Китай, и по-конкретно Китайската комунистическа партия, е заобиколен от врагове доминира от 1989 г.

Част от върхушката е подкрепяла протестите да бъдат прекратени с преговори, но твърдолинейните са надделели.