Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Китай да разкрие подробности за убитите, задържаните и изчезналите по време на студентските вълнения на площад "Тянанмън" в Пекин преди 29 г., информира АП.

Искането на Помпео е във връзка с годишнина от потушените демонстрации на 4 юни 1989 г.: "Ние помним трагичната загуба на невинен живот".

Ние се присъединяваме към призива на международната общност китайското правителство напълно да разкрие броя на загиналите, задържаните и изчезналите, се казва в съобщение на Помпео.

Той цитира китайския дисидент Лю Сяобо, който в изпратената си реч през 2010 г. във връзка с получената Нобелова награда за мир, пише, че "душите от 4-ти юни все още не почиват в мир". През миналата година Лю стана едва вторият човек с Нобелова награда за мир, починал в ареста.

Почина китайският борец за права и свободи Лю Сяобо

Почина китайският борец за права и свободи Лю Сяобо

Загуби битката с рака

Помпео също призова Пекин да освободи всички, които са в затвора за опитите си да поддържат жива паметта на участвалите на протестите през 1989 г.

Стотици, ако не и хиляди невъоръжени демонстранти и присъстващи, са убити на 3-4 юни 1989 г., след като комунистическите лидери издават заповед на армията да прочисти площада от протестиращите студенти.

В Китай властите все още забраняват да се обсъжда случилото се преди 29 г.