Министерството на външните работи на Китай защити търговията си със САЩ, отбелязвайки, че тя е в полза и на двете държави, информира Ройтерс.

Коментарът на ведомството е в отговор на публикуваната предварителна информация преди днешната реч на Доналд Тръмп, на която ще разкрие новата стратегия за национална сигурност. Тръмп се очаква да обяви Китай за конкурент на САЩ.

Говорител на китайското министерство заяви, че не може да коментира стратегията, докато не бъде разкрита.

Но принципно Китай се надява стратегията да има конструктивна роля в насърчаване на световния мир и стабилност, а също така насърчаване на китайско-американското взаимно стратегическо доверие, добави представителят.

Според говорителя китайско-американските икономически и търговски връзки са в полза и на двете страни, тъй като пряко или непряко Пекин подкрепя 2,6 милиона американски работни места.

През 2015 г. приходите на американските компании, инвестирали в Китай, поясни говорителят, са достигнали 36,2 милиарда долара, а в същото време Китай продължава да подкрепя либерализирането на търговията и инвестициите.

Готови сме да работим здраво с американската страна, за да изградим здрави и стабилни търговски и икономически отношения, каза говорителят и допълни, че е в интерес и за двете страни, а и е очакване на международната общност.

Тръмп направи първото си посещение като президент в Китай през ноември, където той заяви, че е имал "много продуктивни" разговори за КНДР и търговията.