Китай премахна последните останали окръзи от списък с бедните региони. Официални представители обявиха, че това е дългосрочна политическа цел на президента Си Дзинпин за изкореняване на крайната бедност до края на тази година, информира "Ройтерс".

Китайското правителство обяви, че 93 милиона души са извадени от бедност от 2013 г. Говорител на китайското външно министерство коментира, че Китай е готов да сподели опита си с други развиващи се държави.

Азиатската държава въведе национален стандарт за крайна бедност, базирайки се на праг на доходи на глава от населението в размер на 4000 юана на година или 1,52 щатски долара на ден, и други фактори като достъп до здравна грижа и образование. За сравнение установеният от Световната банка праг за измерване на крайна бедност по света е 1,90 долара на ден.

В понеделник следобед властите в една от най-бедните провинции в Китай Гуейджоу обявиха, че последните останали окръзи са премахнати от националния списък с бедните региони. Списъкът е изготвен през 2014 г. и първоначално бяха включени 832 окръга, където има крайна бедност.

В Гуейджоу средният годишен доход на глава от населението се увеличи до 11 487 юана. Този месец държавната медия и одитори от трета страна посетиха деветте окръга, за да проведат финално проучване.

По-рано този месец от списъка бяха извадени окръзи в няколко провинции.