Китай има малка преднина пред Южна Корея и САЩ в надпреварата по разработване на пето поколение безжични мрежи или 5G, показва американско проучване, цитирано от АФП.

Изследването е изнесено от Американската организация на телекомуникационната индустрия (CTIA). В него се отбелязва, че САЩ изостават в усилията си да разработят ултрабързи безжични мрежи, които ще са необходими за самоуправляващи се автомобили, телемедицина и други технологии.

Проучването е изготвено от изследователската компания Analysys Mason. От него става ясно, че всички големи доставчици в Китай имат конкретни дати за пускане на новата мрежа и правителството е поело ангажимент да разпредели целия спектър.

В проучването са включени 10 държави. В първата група са САЩ, Китай, Южна Корея и Япония, а във втората ключови европейски пазари като Франция, Германия и Великобритания. Сингапур, Русия и Канада са в третата група.

Според експерти 5G мрежата ще донесе важни икономически ползи за лидерите и това изоставане в САЩ може да се отрази негативно.

САЩ няма да имат втори шанс да спечелят глобалната надпревара за 5G, предупреди Мередит Бейкър, президент на CTIA.

Проучването разкрива, че Европа е била водеща при откриването на 2G, Япония при 3G и САЩ при 4G.

Още тази година ще пуснат първите търговски 5G мрежи, а догодина в САЩ, Южна Корея и Япония.