Китай критикува последния доклад на САЩ за ядрения арсенал на Пекин в четвъртък, като го нарече "пълен с предразсъдъци" и обвини Вашингтон, че преувеличава заплахата, съобщава АФП.

Коментарите на китайското външно министерство дойдоха, след като Пентагонът заяви, че Китай увеличава ядрените си оръжия много по-бързо от очакваното, намалявайки разликата със Съединените щати.

В доклада на САЩ се казва, че Китай може да има 700 ядрени бойни глави до 2027 г. и 1000 до 2030 г. - арсенал, два пъти и половина по-голям от този, който Пентагонът прогнозира само преди година.

Но се отбелязва, че Пекин вероятно не иска да нанася непредизвикан ядрен удар по ядрено въоръжен противник.

"Докладът, публикуван от Министерството на отбраната на САЩ, подобно на предишни подобни доклади, игнорира факти и е пълен с предразсъдъци", каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Той добави, че Вашингтон използва доклада, за да "преувеличава китайската ядрена заплаха", а САЩ са "най-големият източник на ядрена заплаха в света".

Уенбин коментира, че Пекин се придържа към ненастъпателна отбранителна стратегия и поддържа "минималния възможен ядрен арсенал", необходим за гарантиране на международната сигурност. "Китайските ядрени оръжия не заплашват нито една страна в света", заключи говорителят на външното министерство.

Оценката на САЩ е в годишния доклад на Пентагона до Конгреса за китайските военни разработки. Документът пояснява, че според Министерството на отбраната на САЩ Китай може би вече е създал ядрена триада в първоначалния й вид. Освен това в доклада се твърди, че Пекин възнамерява да повиши нивото на бойна готовност на ядрените сили в мирно време.

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Ядрена експанзия на Китай заплашва ядрения чадър, САЩ с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат ядрените си позиции