Жертвите на епидемията от коронавирус в Китай може да са 2 милиона, ако се съди по броя на закритите телефони, съобщава опозиционната организация "Фалун Дафа". През последните три месеца са закрити 21 милиона мобилни абонати и 840 000 стационарни телефонни номера, според официални данни на Пекин, огласени на 19 март 2020 г.

Това представлява рязък скок в закриването на абонати и може да се дължи на смъртни случаи в резултат от коронавируса, посочват от организацията. Множество експерти по света изразяват съмнение, че статистиката за протичането на епидемията от COVID-19 в Китай е достоверна, но поради налаганата от властите цензура, не е възможно да бъдат събрани данни от независими източници. Това фоксусира вниманието върху косвени признаци, които биха могли да са индикатор за смъртността.

В публикацията на "Фалун Дафа" се посочва, че мобилните телефони са неотменна част от ежедневието в Китай.

"Степента на цифровизиране в Китай е много висока. Хората не могат да оцелеят без мобилен телефон", коментира Тан Дзинюен, базиран в САЩ експерт по Китай, в интервю за "Епок Таймс".

"Пенсии, социални осигуровки, билети за влак, покупки... каквото и да правят, хората се нуждаят от мобилен телефон. Китайският режим изисква всички китайски граждани да използват мобилен телефон, за да генерират здравен код. Без зелен здравен код човек не може да се придвижва из Китай. Невъзможно е човек да закрие мобилния си номер." - подчертава експертът.

Китай въведе задължително лицево сканиране на 1 декември 2019 г. с цел потвърждаване самоличността на човека, на чието име е регистриран телефонът. От 1 септември 2010 г. насам, Китай изисква всички ползватели на мобилни телефони да регистрират телефона със своя истински идентификационен номер. Така държавата може да контролира разговорите посредством всеобхватна система за наблюдение.

Нещо повече, китайските граждани трябва да свържат своите банкови сметки и номер за социално осигуряване с мобилния си телефон, защото приложенията за всички тези услуги засичат SIM картата на телефона и след това проверяват в държавната база данни, за да са сигурни, че номерът принадлежи на съответния човек.

Учени: Коронавирусът ще убие 40 млн. души, ако не бъде спрян

Учени: Коронавирусът ще убие 40 млн. души, ако не бъде спрян

Здравните системи бързо ще бъдат претоварени...

Пекин въведе обвързани с мобилните телефони здравни кодове на 10 март. Всички в Китай трябва да инсталират приложение на мобилния си телефон и да регистрират там информация за здравословното си състояние. Приложението тогава генерира QR код (специфичен матричен баркод) в три възможни цвята, класифицирайки здравния статус на хората. Червеният цвят означава, че човекът страда от заразна болест, жълтият - че може да страда от такава болест, зеленият - че човекът не страда от заразно заболяване.

Пекин твърди, че целта на здравния код е да предотврати разпространяването на коронавируса.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT) обяви на 19 март броя телефонни потребители през февруари във всяка провинция. В сравнение с предишната подобна справка, публикувана на 18 декември 2019 г., съдържаща информация за ноември 2019 г., броят на потребителите на мобилни и стационарни телефони е намалял драстично. През същия период на предходната година броят на абонатите е нараснал.

Потребителите на мобилни телефони са намалели от 1 600 957 хиляди до 1 579 927 хиляди, т.е. с 21.03 милиона. Стационарните абонати са с 0.84 милиона по-малко. Закриването на стационарни телефонни може да се дължи на въведената през февруари общонационална карантина, довела до затварянето на малки фирми. Намаляването броя на мобилните абонати обаче не може да се обясни по същия начин.

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

Една на всяка десет инфекции са на здравни работници

Според оперативни данни на всичките три китайски мобилни оператора, мобилните абонати са се увеличили през декември 2019 г., но са намалели рязко през 2020 г.

Чайна Мобайл (China Mobile) е най-големият мобилен оператор с 60 процента дял от китайския пазар на мобилни телефони. Компанията докладва, че през февруари е изгубила 7.254 милиона абонати, а през януари още 0.862 милиона. Но преди това - през декември 2019 г., е отчела 3.732 милиона нови абонати.

Резултатите на Чайна Мобайл през 2019 г. са положителни: компанията има ръст от 2.411 милиона абонати през януари 2019 г. и 1.091 милиона абонати през февруари 2019 г.

Чайна Телеком (China Telecom) е вторият най-голям мобилен оператор с 21 процента от пазара. Компанията е изгубила 5.6 милиона абонати през февруари и 0.43 милиона абонати през януари. Данните за 2019 г. обаче показват растеж.

Чайна Юником (China Unicom) все още не е публикувала февруарските си данни, но споделя подобни тенденции. Компанията е изгубила 1.186 милиона абонати през януари тази година. Картината в предходната година е радикално различна - през февруари 2019 г. е регистрирала 1.962 милиона нови абонати, през януари 2019 г. - 2.763 милиона нови потребители.

Китай позволява всеки възрастен да заяви най-много пет мобилни номера. От 10 февруари насам, тъй като учебните заведения са затворени, повечето китайски студенти посещават онлайн занятия, чрез своя мобилен номер. Сметките на тези студенти са регистрирани на имената на техните родители, което означава, че някои родители са регистрирали нов мобилен абонамент през февруари.

Големият въпрос е дали резкият спад в броя мобилни абонати отразява закриване на абонаментите на починалите в резултат на коронавируса.

"Може някои мигриращи работници преди да са имали два мобилни номера - единият от родния им град, другият от града, в който работят. През февруари може да са закрили номера от града, в който работят, тъй като не могат да бъдат там." - коментира Тан.

Тези работници трябва да са се прибрали по родните места през януари за китайската Нова година и след това повече не са могли да се върнат на работа заради пътническите ограничения. Тъй като за притежаването на мобилен телефон има месечна такса, повечето мигриращи работници, които са с ниски доходи, обикновено имат само един абонамент.

Китайският национален статистически институт обяви на 29 април 2019 г., че в страната има 288.36 милиона мигриращи работници.

На 17 март говорителят на Националната комисия за развитие и реформи на Китай - Мън Уей, заяви на пресконференция в Пекин, че с изключение на Хубей, всички останали провинции са докладвали възобновяване на работата на местния бизнес. В Джъдзян, Шанхай, Дзянсу, Шандун, Гуанси и Чунцин, всички фирми са подновили работа.

Ако данните за броя на мигриращите работници и нивото на заетост са верни, над 90 процента от мигриращите работници са се върнали на работа.

Икономическият смут, причинен от затварянето на обществения живот в Китай, може да е накарал някои хора с допълнителен мобилен телефон, да го закрият, за да не плащат такса.

"Нямаме подробни данни. Ако дори само 10 процента от мобилните телефони са закрити заради смърт на абонатите в резултат на коронавируса, тогава жертвите трябва да са 2 милиона." - обобщава Тан.

Докладваният брой смъртни случаи в Китай драстично се различава от тези изчисления.

Сравнението с Италия предполага, че броят смъртни случаи е значително подценен. Италия възприе мерките, приложени от режима в Китай, и преживя взривно разпространение на заразата. Ако жертвите в Италия отговарят на около 9 процента смъртност, в Китай, с много по-голямо население, изложено на вируса, официалният брой на жертвите - 3292 съответства на 4 процента смъртност. Това е по-малко от половината на тази в Италия.

Активността в епицентъра на вируса, провинция Хубей, изглежда противоречи на докладваните смъртни случаи в Китай. Седемте погребални дома в Ухан кремираха тела 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, в края на януари. Китай използва и 40 мобилни крематориума, всеки с капацитет 5 тона на ден, в провинция Хубей, от 16 февруари насам. Извън някои села, телата биват изгаряни в открити ями.

Поради липса на данни, броят на смъртните случаи от щама в Китай е загадка. И може да е много по-голям от официалния.