Китай замлъкна за три минути в памет на "мъчениците" на коронавируса, съобщават медии.

Днес в страната е обявен национален траур.

В 10,00 часа местно време в Пекин и в цял Китай хората спряха за три минути мълчание в памет на пациентите и здравните работници, които починаха от коронавируса. Автомобилите, влаковете и корабите използваха клаксоните, а също така бяха задействани сирените при въздушна тревога в памет на повече от 3000 жертви на вируса в азиатската страна.

Най-засегнатият град от вируса Ухан също замлъкна и в града се чуваха само клаксони и сирени. 11-милионният град е най-засегнатият по време на здравната криза. В града вирусът отне живота на 2567 души.

Коронавирус: Китай и Южна Корея с под 100 случая за последния ден

Коронавирус: Китай и Южна Корея с под 100 случая за последния ден

Китай регистрира 35 заразени и шестима починали, а Южна Корея - 89 заразени и четирима починали

Медицинският персонал от болница Tongji излезе и сведе глава към основната сграда, някои от тях бяха със защитно облекло, което се превърна в символ на световната криза.

Държавната медия показа китайския президент Си Дзинпини и други правителствени ръководители, преклонили глава пред сградата на правителството в Пекин.

Знамената в страната са спуснати наполовина.

Междувременно китайската медия CGTN съобщи, че нови 19 души с коронавирус са потвърдени в страната, включително 18, които са пътували в чужбина. Други 64 души са с коронавирус, но без симптоми. Общо 1030 пациенти са без симптоми, но са поставени под лекарско наблюдение.

В Китай общо над 81 000 са потвърдените случаи с коронавирус.

Китай отвърна остро на САЩ за обвинението, че прикрива истинските данни за COVID-19

Китай отвърна остро на САЩ за обвинението, че прикрива истинските данни за COVID-19

САЩ се опитвали да прехвърлят вината за собственото си несправяне с епидемията

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 970 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 50 000. Регистрирани са случаи в 206 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,1 млн. случая и над 58 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 226 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".