Китай изстреля последния сателит като част от своя система за геолокация, която е създадена, за да се конкурира с GPS мрежата на САЩ, информира АФП.

Държавната телевизия CCTV излъчи кадри с изстрелването на ракетата в югозападната провинция Съчуан.

Изстрелването на ракетата със сателита Beidou-3GEO3 от космодрума Xichang беше планирано първоначално за миналата седмица, но Китайската космическа агенция го отложи заради технически проблеми.

Наблюдатели коментират, че завършеното изграждане на сателитната мрежа прави Китай ключов играч на доходоносния пазар за геолокационни услуги.

Китайската геолокационна мрежа Beidou ще се конкурира с американската Global Positioning System (GPS), с руската GLONASS и Galileo на Европейския съюз. Тя прави Пекин независим от системите на САЩ и Европейския съюз.

Азиатският гигант започна да изгражда своя глобална навигационна система в началото на 90-те г. на миналия век с помощта на автомобили, рибарски лодки и танкери, използвайки данни от китайски сателити.

Сега услугата може да бъде използвана от милиони мобилни телефони при откриването на ресторанти, бензиностанции, кина, може да направлява таксита, ракети и безпилотни самолети.

Първоначално Beidou, използван за комерсиални цели от 2012 г., осигуряваше покритие само в Азиатско-тихоокеанския регион, но от 2018 г. осигурява по целия свят.

Мрежата е от около 30 сателита.

120 държави, включително Пакистан и Тайланд, използват услугите на Beidou за наблюдение на трафика по пристанищата, за провеждане на спасителни операции и други.