След деветмесечна подготовка китайска частна компания ще изстреля първата си ракета носител с твърдо гориво от центъра за изстрелване на спътници Дзиуцюен, съобщават агенции.

Ракетата ZQ-1 е разработвана от базираната в Пекин компания Landspace. Тя ще изведе сателит на Китайската централна телевизия.

Ако мисията по изстрелване премине плавно, ZQ-1 ще стане първата частна китайска ракета носител, която може да изпраща спътници в Космоса, обявиха от компанията.

През май Китай изстреля първата частна ракета като част от развитието на космическата програма на страната. През следващите години Пекин планира да изгради космическа станция в орбита.

Междувременно Русия не планира да спира доставката на ракетни двигатели за САЩ въпреки новите санкции на Вашингтон, обяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

Преди руски депутат заяви, че Русия може да спре износа на двигатели RD-180, ако Вашингтон наложи нови санкции.

Във вторник Рябков каза, че страната му ще отговори на последните санкции на САЩ. Президентът на Русия Владимир Путин нарече рестрикциите "контрапродуктивни и безсмислени".

Европа се нуждае от „Северен поток-2”, вярва Путин

Европа се нуждае от „Северен поток-2”, вярва Путин

НАТО доближава военната си инфраструктура до руската граница