Китайска държавна медия похвали Доналд Тръмп след телефонния разговор с китайския президент Си Дзинпин, отбелязвайки, че победата на новоизбрания президент на САЩ може да бележи "промяна" в китайско-американските отношения, съобщава "Франс прес".

Тръмп и китайският лидер установиха "ясно чувство на взаимно уважение”

Тръмп и китайският лидер установиха "ясно чувство на взаимно уважение”

Милиардерът многократно обвинява Пекин

Двамата проведоха разговора вчера. Си обяви, че двете държави трябва да си сътрудничат, а пък от щаба на магната подчертаха, че лидерите са "установили ясно чувство на взаимно уважение един към друг".

По време на предизборната кампания Тръмп често демонизираше Пекин, но е под въпрос дали ще изпълни обещанията си, след като встъпи в длъжност.

Китайският вестник Global Times пише, че разговорът носи оптимизъм в двустранните отношения през следващите 4 години.

Барак Обама, чиято външна политика е насочена към сдържане на амбициите на Пекин в Азия, беше "дълбоко повлиян" оформения още през Студената война поглед на американските елити, пояснява изданието, допълвайки, че Тръмп "не е отвлечен от политическите елити във Вашингтон".

Според изданието магнатът ще предприеме стъпки за промяна в отношенията с Китай по прагматичен начин. Вестникът отбелязва още, че идеологията и опитът му "много добре съвпадат с новата ера".

В рязък контраст в неделя същият вестник отбеляза в редакторски материал, че Китай ще отговори реципрочно, ако Тръмп и САЩ наложат мита върху китайския износ.

В редакторски материал вестник China Daily определи разговора между Си и Тръмп като "благоприятен" и че Пекин може да си облекчи от перспективите споразумението за Транстихоокеанско партньорство да не се материализира.