Има вероятност отломки от китайската космическа станция "Тиенгун 1" да паднат в България в рамките на няколко месеца, предупредиха експерти, цитирани от британски и руски медии.

8,5-тонната станция, която се разпада в орбита от март 2016 г., се очаква да навлезе в атмосферата в началото на следващата година.

Европейската космическа агенция съобщава, че отломките могат да паднат в няколко европейски страни, включително България, Гърция, Италия, Испания и Португалия.

Агенцията следи движението на космическата станция.

Холгер Краг, директор на Отдел "Космически отломки" към Европейската космическа агенция, поясни, че отломките ще паднат между януари и март 2018 г. Той добави, че вероятно те ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо.

Някои от отломките може да са с маса до 100 килограма.

Китайски официални представители обаче успокояват, че отломките не представляват голяма заплаха за хората. Според Пекин повечето от отломките ще изгорят при падането.

"Тиенгун 1" в момента е на около 300 километра от Земята, придвижвайки се с около 7 километра в секунда. От 2016 г. няма контакт със станцията, въпреки че е изоставена още през 2013 г.

През септември 2016 г. Китай изстреля "Тиенгун 2".

Европейската космическа агенция проведе подобна кампания за следене през 2013 г., когато сателит GOCE навлезе в атмосферата.