Въоръжените сили на Китай са използвали микровълнови оръжия, за да принудят индийски войници да се изтеглят по време на граничен сблъсък в Хималаите, твърди професор от Пекин, цитиран от вестник The Australian.

Китайските сили превърнаха две стратегически възвишения, окупирани от индийски войници, в "микровълнова печка", разкри Джин Канрон, професор по международни отношения в Renmin University в Пекин, по време на лекция.

Според него индийските войници са били принудени да се изтеглят, което е позволило на китайската армия да превземе позициите без стрелба с конвенционални оръжия.

Микровълновите оръжия поразяват мишени с електромагнитни вълни с висока честота, които причиняват раздразнение и болка след нагряване на всяка човешка тъкан.

Не съобщихме това публично, защото решихме проблема красиво. Те (Индия) също не го оповестиха, защото загубиха толкова нещастно, отбеляза професорът.

По думите му използваното от китайските войници оръжие е "превърнало планинските върхове в микровълнова печка". Индийските войници са започнали да повръщат.

Атаката е извършена на 29 август.

Това може да е първият път, при който се използва подобно оръжие срещу войници.