Китайски хакери към правителството са проникнали в компютри на подизпълнител на ВМС на САЩ и са откраднали огромен обем важна информация, свързана с воденето на подводна война, включително и планове за свръхзвукова противокорабна ракета за американски подводници.

Информацията разпространи "Ройтерс", позовавайки се на американското издание "Вашингтон пост", което пък цитира представители на Съединените щати.

Проникването е осъществено през януари и февруари, разкриха източниците пред вестника, пожелали анонимност, тъй като все още продължава разследването на ВМС и ФБР.

ФБР не е откликнало на искане на "Ройтерс" да коментира информацията.

От ВМС на САЩ отговарят на запитване на световната осведомителна агенция, че според федерални регулации има мерки, които изискват компаниите да уведомяват правителството при хакерска атака, но на този етап не е уместно да разкриват подробности.

Китайското посолство не е наясно с информацията за хакерско проникване, каза говорител на дипломатическата мисия пред "Ройтерс", допълвайки, че китайското правителство категорично се противопоставя на всякакви форми на хакерски нападения.

Хакерите са ударили подизпълнител, който е работил за център за водене на подводна война, който е базиран в Нюпорт, Род Айлънд, поясниха източниците пред "Вашингтон пост", но не разкриха кой е подизпълнителят.

Откраднатият материал е 614 гигабайта и е свързан с проект, известен като Sea Dragon, както и с различни данни, включително криптографски системи и други.

Вестникът посочва, че се е съгласил да спести някои подробности за ракетния проект, след като властите са предупредили, че публикуването им може да навреди на националната сигурност.