Китайският президент Си Дзинпин призова за "сдържаност" по въпроса за Северна Корея в телефонен разговор с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, съобщава Франс прес.

В същото време Япония участва във военни учения с американски самолетоносач до Корейския полуостров.

Американският лидер многократно призовава Китай, единственият съюзник на КНДР, да направи повече за озаптяване на Пхенян на фона на спекулациите, че тоталитарният режим се подготвя да извърши нов ядрен тест.

Китай се надява, че съответните страни могат да се сдържат и да избягват действия, които биха довели до увеличаване на напрежението на Корейския полуостров, казал Си според съобщение на външното министерство.

Единственият начин за реализирането на плана за Корейски полуостров без ядрени оръжия и за бързото разрешаване на севернокорейския ядрен проблем е всяка страна да изпълни задълженията си, допълнил Дзинпин.

Двамата лидери за втори път проведоха разговори от първата им среща във Флорида по-рано този месец.

Международната ситуация бързо се променя, важно е Китай и САЩ да поддържат тесни контакти и да разменят мнения по важни въпроси, подчертал Си в разговора си с Тръмп.

Американският президент също е разговарял с японския премиер Шиндзо Абе. Те са обсъдили съвместните учения между американския самолетоносач "Карл Винсън" и японските въоръжени сили.

Напълно споделяме мнението, че ние категорично настояваме Северна Корея да се въздържа след многократните и опасни провокативни действия, каза Абе пред журналисти след разговора.