Клетки на ДАЕШ („Ислямска държава”), ръководени от чеченеца Ахмед Четаев, планират терористични атаки в Русия и Европа. Това предупреждава руският Национален комитет за борба с тероризма, цитиран от местни медии.

Бивши офицери от иракската армия вземат участие в обучаването на терористи с цел извършване на нападения в Русия, допълват от антитерористичния комитет.

Руските специални служби имат разузнавателна информация, според която групи в ДАЕШ подготвят терористични атаки в Русия и европейски държави”, разкри Андрей Пржездомски, говорител на комитета.

В частност Ахмед Четаев, с прякора Едноръкия, е формирал батальон с екстремисти от Северен Кавказ, добави той. Смята се, че в групата му влизат десетки хора, родени в южни руски републики, които са пътували до Сирия, за да се бият за ДАЕШ.

Представителят уточни, че бивши иракски офицери, които са служили при Саддам Хюсеин обучават терористи.

По думите му руските гранични служби и специалните служби правят всичко възможно, за да предотвратят влизането на терористи на територията на Русия от Сирия през Турция.

Пржездомски добави, че руските служби са предотвратили няколко терористични атаки в Русия през 2015 година.

Наскоро група от четирима екстремисти пристигна от Сирия, планирайки да удари един от големите руски градове, поясни говорителят. Групата влязла на руска територия легално, намерила скривалище и закупила самоделни бомби. През цялото време руски агенти са следели действията й.

Говорителят каза още, че движението на хора към Сирия, за да се присъединят към терористичната организация, е преминало своя пик, но все още има заплаха за сигурността на Русия.

Има добре развита система за прекарване на екстремисти до Сирия. Основният път е през Истанбул. Вербуваните попълват документи, дават своя биография, тяхната самоличност се проверява, мобилните им телефони се хакват. Ако излезе нещо подозрително, новобранецът е затварян и чака наказание. Обикновено накрая е застрелван, обясни Андрей Пржездомски.

Четаев е в списък на ООН с имена на терористи от октомври 2015 година. Той е „командир на чеченското звено в ДАЕШ”.