Киев ще се нуждае от около 18 милиарда евро, за да възстанови домове и да поправи инфраструктурата за бездомните хора до зимата. Това заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко на Световния икономически форум в Давос.

Това не са много пари, но хората трябва да разберат, че икономиката на страната ни също е унищожена, посочи той.

Кличко обясни, че инфраструктурата в цялата страна е била разрушена в резултат на руската инвазия, подчертавайке, че военният конфликт е трагедия не само за украинците, но и за "милиони хора в Европа".

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

Искане на Зеленски

В началото на месеца укроинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще се нуждае от около 600 млрд. долара за възстановяване на икономиката и инфраструктурата си след края на руската операция.

Украинският министър-председател Денис Шмигал пръв спомена сумата от 600 млрд. долара. Той заяви, че тази сума ще бъде необходима за възстановяване на икономиката и инфраструктурата в дългосрочен план.

Преди това украинските власти многократно заявяваха, че замразените в резултат на санкциите чуждестранни средства на Банката на Русия могат да бъдат използвани за възстановяване на страната. Украинското министерство на икономиката оцени размера им на 415 млрд. долара и поиска от западните партньори да разработят механизъм за конфискуване на тези пари в полза на Киев. Според руския министър на финансите Антон Силуанов Западът е замразил около 300 млрд. долара от 640 млрд. долара резерви на Централната банка в чужбина.

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия