Водещи световни учени ще предупредят, че животоподдържащите системи на планетата се доближават до опасна зона за човечеството, когато публикуват резултатите от най-мащабното проучване на живота на Земята, пише "Гардиън".

До 1 милион видове са пред риск от унищожение, много в рамките на няколко десетилетия, става ясно от изтекъл в публичното пространство проект на Доклада за глобална оценка, който е подготвян повече от три години от топ орган на ООН за природата.

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Не може сама да промени мисленето им, иска да го сторим заедно

Проучването, поместено на 1800 страници, ще покаже, че днес хората, дивата природа и бъдещите поколения са пред риск, освен ако не се предприемат спешни действия за предотвратяване загубата на растения, насекоми и други създания, от които човечеството зависи за храна, опрашване, чиста вода и стабилен климат.

Формулировката на обобщението за политиците е финализирана в Париж от експерти и представители на правителства преди публикуването на официалния доклад в понеделник, но като цяло посланието вече е ясно, според Робърт Уотсън, председател на Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES).

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)

Няма съмнение, че ние губим биоразнообразието в наистина недопустим размер, който ще засегне човека, настоящите и бъдещите поколения, предупреди Уотсън.

Авторите се надяват, че първата световна оценка на биоразнообразието за почти 15 г. ще постави кризата с природата на дневен ред в световен мащаб, както климатичните промени влязоха в политическия дневен ред.

Както и в предишния доклад, новото изследване е компилация от академични изследвания. Включени са въпроси като планктона в океаните, бактериите, меда и амазонската флора. Очаква се да бъдат представени доказателства, че светът е изправен пред шестата вълна на унищожение. За разлика от предишните пет, тази е в резултат на човешка дейност.

Един милион вида застрашени от измиране заради хората

Един милион вида застрашени от измиране заради хората

Човечеството съсипва живота на планетата, накрая ще затрие и себе си

В доклада също ще бъдат поместени възможни бъдещи сценарии, които ще зависят от решенията, взети от правителствата, бизнесите и хората. Следващата година и половина вероятно ще бъде решаваща, защото световните лидери ще приемат спасителни планове за природата и климата на две големи конференции до края на 2020 г.