Група активисти в петък хвърлиха грахова супа върху шедьовър на Винсент ван Гог в Рим в протест, който предупредиха, че ще продължи, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата, съобщава RFI.

"Сеячът", картина от 1888 г. на холандския художник, изобразяваща фермер, който сее земята си под доминиращо слънце, беше изложена зад стъкло и неповредена. Четирима активисти са арестувани.

Климатичните активисти от Last Generation нарекоха протеста си "отчаян и научно обоснован вик, който не може да се разбира като обикновен вандализъм".

"Ненасилствените директни действия ще продължат, докато гражданите не получат отговор от своето правителство относно исканията за спиране на газа и въглищата и инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявление.

Видеоизображения, направени от вътрешността на музейна галерия, претъпкана с посетители, показват две млади жени, които хвърлят течно вещество върху картината.

След това те и трета жена се виждат да залепват ръцете си за стената, чуват се викове на посетители "Не ви ли е срам" и "Неблагородници".

Климатичните активисти извършиха поредица от атаки - използвайки супа, торта или картофено пюре - в Европа през последните седмици.

Екоактивисти пак се вихрят в музей - заляха с картофено пюре картина на Моне

Екоактивисти пак се вихрят в музей - заляха с картофено пюре картина на Моне

Настояват за спиране на използването на изкопаеми горива

Те поругават шедьоври като "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи в Лувъра в Париж или "Момиче с перлена обица" от Вермеер в музея Маурицхейс в Хага.

През октомври групата Just Stop Oil хвърли доматена супа върху "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон.

"Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и нашето бъдеще, се замъглява от истинска и неминуема катастрофа, точно както това грахово пюре покри картината...", коментира Last Generation в изявлението си в петък.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано осъди протеста, като го нарече "неблагороден акт, който трябва да бъде строго осъден".

"Културата, която е в основата на нашата идентичност, трябва да бъде защитавана, със сигурност не използвана като мегафон за други форми на протест", каза Санджиулиано в изявление.

"Сеячът" е изложен в Римския дворец Бонапарт, част от изложба от 50 картини на холандския майстор Ван Гог, заети от музея Kroller Muller в Отерло, Холандия.

Изкуството и супата - по-добре поотделно

Изкуството и супата - по-добре поотделно

Разрушавайки създаденото изкуство, не бихме заличили допуснатите в миналото грешки и едва ли бихме се предпазили от такива в бъдеще. Просто бихме се лишили от ориентир на какъв етап от нравственото си развитие (или деградация) се намираме в днешния ден. Така че, защо да оплескваме нещата?