Екоактивисти хвърлиха картофено пюре върху картина на Клод Моне в музея Барберини в Потсдам, Германия, съобщава "Евронюз".

Новата екоакция идва само девет дни, след като активисти от Just Stop Oil заляха с доматена супа картината шедьовър на Ван Гог "Слънчогледите" в Националната галерия в Лондон.

Този път обект на посегателството стана платното Les Meules на Моне.

След като заляха картината, протестиращите, облечени с ярко оранжеви жилетки, се залепиха за стената под нея.

"Нужно ли е картофено пюре върху картина, за да чуете?", запита един от активистите. "Тази картина няма да струва нищо, ако трябва да се караме за храна. Кога най-накрая ще се заслушате?", допълни той.

Екоактивистки заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог

Екоактивистки заляха с доматена супа "Слънчогледите" на Ван Гог

В знак на протест срещу решение на британското правителство

От музея съобщиха, че картината не е увредена, тъй като е била с предпазващо стъкло. Германските власти разследват протестиращите за материални щети и проникване.

Уредникът на музея Ортруд Уестхайдер заяви, че макар да съчувства на тревогите на протестиращите, е "шокирана от средствата, с които те се опитват да придадат тежест на своите искания".

Именно в произведенията на импресионистите виждаме интензивното артистично ангажиране с природата, подчерта тя.

В Tуитър групата написа: "Ако е необходима картина, залята с картофено пюре или доматена супа, за да накара обществото да си спомни, че курсът на изкопаеми горива убива всички ни: тогава ще ви дадем картофено пюре върху картина!".

Четирима души са участвали в екоакцията. Те са членове на групата Letzte Generation ("Последното поколение"), която призова германското правителство да предприеме драстични действия за защита на климата и спиране на използването на изкопаеми горива.

Картината, част от прочутата поредица на Моне "Купи сено", беше продадена на търг преди три години за 110 милиона долара.