Хилари Клинтън спечели първичните избори в Кентъки с голяма преднина, но инерцията и нарастващото усещане за неизбежност - е на страната на Барак Обама, коментират анализатори.

Сенаторът от Илиноис събра по-голямата част от необходимите делегати, според данни на СиЕнЕн.

Той е победител в Орегон, но победата му бе символична, предвид броя на делегатите, с които вече разполага.

Обама отправи поглед към ноември, много преди първичните избори снощи, когато с Хилари си поделиха победи.

Той избра Айова - първият щат, който демократът спечели в надпреварата - и се обърна към привържениците му след победата, която много наблюдатели смятат за чист късмет.

Скептиците предричаха, че няма да стигнем много далеч, заяви Обама. Циниците ни отхвърлиха като твърде много реклама и не много надежда. Но хората в Айова имаха различни идеи.

Въпреки обезкуражаващата разлика в броя на делегати Хилари Клинтън устоя на предизвикателството и обеща да остане в надпреварата.

Вие не ме изоставихте, защото знаете, че аз никога не бих изоставила вас, заяви Клинтън пред поддръжниците й в Кентъки.

Величината и обхвата на победата на Хилари в Кентъки, както и тази в Западна Вирджиния миналата седмица - беше забележителна.

Една трета от гласоподавателите, подкрепили Клинтън, заявяват че биха гласували за Обама на всеобщите избори, ако той се изправи пред Джон Маккейн - вероятният кандидат на Републиканската партия.

Никой демократ не е печелил Белия дом без да отбележи победа в Кентъки, освен Джон Кенеди, който побеждава Ричард Никсън през 1960 г.

Обама също трябва да намери начин да убеди тези гласоподаватели да го подкрепят, или ще се наложи преначертаване на изборната карта.