Мнозинството американци смятат, че кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън е победител на първия телевизионен дебат с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в понеделник вечерта, но нейното представяне не показва на пръв поглед да е довело до увеличаване на подкрепата сред гласоподавателите. Това става ясно от национално проучване на Reuters/Ipsos.

Онлайн проучването, в което са участвали повече от 2 хиляди души във вторник, разкрива, че 56% от анкетираните са на мнение, че Клинтън е свършила по-добра работа от милиардера на първия от трите телевизионни дебата. Тръмп е получил пък 26% подкрепа.

От тези, които мислят, че Клинтън е излязла победител, 85% са демократи, а 22% - републиканци.

Дебатът е бил наблюдаван от рекордните 84 милиона зрители.

След дебата двамата кандидати обявиха победа.

Всяко онлайн социологическо проучване ме прави победител”, каза Тръмп по време на предизборна кампания в Айова в сряда. „Сядате отзад и чувате колко добре се е справила тя на дебата. Не мисля, че тя се представи добре като цяло”, добави той.

Говорителят на Клинтън Джеси Фъргюсън изтъкна, че бившата първа дама е категоричен победител, след като Тръмп „не беше подготвен, беше небалансиран и непоследователен”.

Сред тези, които се очаква да гласуват на изборите на 8 ноември, 34% усещат, че дебатът е променил по позитивен начин вижданията им към Клинтън в сравнение с 19% към Тръмп.

31% от анкетираните смятат, че дебатът е увеличил шансовете на Клинтън да спечели изборите, докато 16% поддържат същото мнение за милиардера.

Като цяло проучването показва, че 42% подкрепят Клинтън, а 38% - Тръмп. Клинтън поддържа преднина между 4 и 6% през последните седмици.