Хилари и Бил Клинтън са обвинени в непотизъм (шуробаджанащина), непочтеност и отмъстителност. Бивш външнополитически съветник от Демократическата партия атакува семейството за незасегната част от политическото завещание на Клинтънови - Ирландия, пише "Гардиън".

Трина Варго, която участва в мирния процес в Северна Ирландия от страна на Вашингтон твърди, че двойката се е опитала да осигури стипендия в Ирландия за приятел на дъщеря им Челси Клинтън. По-късно Хилари и Бил Клинтън спрели финансирането за стипендиите, за да накажат Варго за подкрепата й за Барак Обама на първичните избори в Демократическата партия за президент на САЩ през 2008 г.

Трина Варго отправя обвиненията в книгата Shenanigans: An Insider's View of the US‑Ireland Relationship in Uncertain, която ще бъде публикувана през тази седмица.

Хилари Клинтън няма да се кандидатира отново за президент

Хилари Клинтън няма да се кандидатира отново за президент

Отречени бяха спекулации за поредно нейно участие през 2020 година

Варго, която основа базираната във Вашингтон неправителствена организация Съюз САЩ-Ирландия, в продължение на две десетилетия е пътувала между Вашингтон, Дъблин и Белфаст, докато е съветвала сенатор Тед Кенеди и администрациите на Клинтън и Обама за Северна Ирландия.

Нейният портрет на Клинтанови хвърля сянка върху едно от най-големите им външнополитически постижения - Споразумението от Разпети петък от 1998 г.

Варго създава фонд за стипендии, наречен на името на американския сенатор Джордж Мичъл, който помогна за сключването на споразумението между Ирландия и Северна Ирландия. Фондът изпраща 12 студенти в Ирландия и Северна Ирландия ежегодно.

Авторът на книгата пише, че през ноември 2000 г. Мичъл й е съобщил, че Бил Клинтън, който тогава е в края на мандата си, му е телефонирал, за да му каже, че е "много недоволен" от това, че приятелят на Челси не е бил в краткия списък от 200 кандидати въпреки препоръката в писмо на президента.

Мичъл е заявил ясно, че не е поискано от него да се включи момчето, а просто е търсено разяснение. "Трудно може да се повярва, че времето на обаждане на президента не е имало за цел да окаже влияние върху нас да го направим финалист", пише Варго.

Момчето е останало извън краткия списък, което кара Варго да вярва, че е влязла в "списъка с враговете" на Клинтънови.

През 2007 г. Варго съветва кампанията на Обама в политиката за Ирландия по време на битката срещу Хилари Клинтън.

През 2012 г. Държавният департамент при Хилари Клинтън спира 500 000 долара годишен принос за фонда със стипендии, като се позовава на бюджетни съкращения.

Варго пише, че тук не става дума за парите.