Звучи като един от най-лошите кошмари - обществена тоалетна, която изглежда обещава облекчение, но при доближаване до нея се оказва, че е напълно прозрачна. Публични паркове в Токио отвориха няколко тоалетни, пише "Гардиън".

"Прозрачните" тоалетни, създадени от носителя на наградата "Прицкър" Шигеру Бан и повече от дузина други водещи дизайнери, са направени от цветни "умни стъкла", които стават непрозрачни, когато са заети.

Тоалетните бяха отворени този месец на пет локации в квартала "Шибуя" в Токио като част от Тоалетен проект Токио, организиран от фондация Nippon.

От фондацията коментираха, че има две притеснения около обществените тоалетни, особено тези в парковете. Първото е свързано с това дали са чисти вътре и второто е, че никой не се е скрил тайно в тоалетната.

Използвайки нова технология, от фондацията подчертаха, че стъклата на външните стени стават непрозрачни, след като вратата се заключи. Също позволява на хората да разгледат интериора преди да решат дали да използват тоалетната.

Планират се още такива тоалетни на 17 локации в "Шибуя" следващата пролет.

Високотехнологичните тоалетни в Япония отдавна привличат интереса на чужденците, които посещават страната.