Премиерът на Великобритания Тереза Мей оцеля при решаващ вот за Брекзит в парламента, съобщават АФП, "Ройтерс" и "Гардиън".

Камарата на общините отхвърли предложение, според което правителството трябваше да получи одобрението на парламента преди да постигне окончателно споразумение с ЕС за Брекзит или преди да напусне съюза без сделка.

Поправка на депутат от управляващата партия щеше да предостави право на глас на парламента в случай на Брекзит без сделка с ЕС. Ключови консервативни "бунтовници" решиха да променят позицията си.

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

ЕС и Великобритания с разногласия по Брекзит

Ябълката на раздора е Ирландия

След като проевропейският депутат от Консервативната партия Доминик Грийв заяви, че ще подкрепи предложението на правителството за "смислен вот" в парламента по окончателното споразумение за Брекзит, изглежда, че Мей успя да избегне потенциален разрив в управляващата партия.

Високорисковата стратегия на Мей да се противопостави на разбунтувалите се в Консервативната партия се изплаща.

Опитът за осигуряване на "смислен вот", който може потенциално да даде на депутатите повече власт да предотвратят напускане на ЕС без споразумение, беше преодолян от 319 депутати срещу 303.

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Мишел Барние изнесе реч пред Европейската агенция за фундаментални права

Последното препятствие пред законопроекта за напускане на ЕС беше премахнато, след като повечето депутати гласуваха против внесена поправка от бившия главен прокурор Доминик Грийв.

Най-малко шест тори гласуваха против компромиса, който лейбъристките депутати отхвърлиха като безсмислен.

Законопроектът ще бъде върнат в Камарата на лордовете по-късно днес.

Победата на Мей в Камарата на общините означава, че тя няма да има повече пречки в парламента що се отнася до подсигуряване на споразумение с Брюксел.

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Парламентът ще има право на вето върху закона

Предложението, наречено Грийв 2, щеше да даде право на парламента да гласува всяко споразумение за Брекзит и да има дума в процедурата, ако няма сделка до 21 януари. Въпреки че решението нямаше да бъде правно обвързващо, щеше да окаже допълнителен натиск над правителството, което изпитва проблеми при преговорите с ЕС. Самият Грийв реши да гласува против предложената от него поправка в последния момент.

Тереза Мей с важна победа в парламента за Брекзит след отстъпка на консерватори

Тереза Мей с важна победа в парламента за Брекзит след отстъпка на консерватори

324 депутати срещу 298 законодатели в Камарата на общините отхвърлиха поправка

"Успяхме да постигнем компромис без да разбиваме правителството. Мисля, че някои хора не осъзнават, че ние бяхме доста близо до това. Напълно уважавам позицията на моите колеги, които не са съгласни, но ако можем да постигнем компромис, можем да постигнем много", обясни Грийв позицията си, допълвайки, че "суверенитетът на парламента е признат".