Действащият кмет на Барселона Ада Колау е преизбрана, след като победи каталунските сепаратисти, които завършиха на първа позиция на местните избори, информира АФП.

Колау надви сепаратистите след сключване на споразумение със социалистите и получаване на неочаквана подкрепа от бившия премиер на Франция Манюел Валс.

Жените кметици на Мадрид и Барселона губят постовете

Жените кметици на Мадрид и Барселона губят постовете

След като тяхната партия "Подемос" загуби голяма част от влиянието си

Стотици поддръжници за независимост на Каталуния се събраха в центъра пред градската управа, докато се провеждаше гласуването.

Ада Колау изгуби на местните избори с малка разлика от Ернест Марагал - дългогодишен политик от партия, която се бори за отцепване на Каталуния от Испания. И двамата кандидати получиха по 10 места от 41 в градския съвет. Марагал победи с по-малко от 5000 гласа. Ако беше получил необходимото мнозинство от 21 места в градския съвет, той щеше да се превърне в първия кмет на Барселона от сепаратистите в съвременната история на Испания. Това щеше да е значителна промяна във втория най-голям град в страната. Но на събранието в събота Колау беше преизбрана с 21 гласа.

Гласуването беше анонимно, но Колау предварително постигна споразумение със социалистите. Валс, който е отгледан в Париж от баща с каталунски произход и майка с швейцарско-италиански корени, обеща да подкрепи Колау, въпреки че критикува кампанията й.

В същото време консерватор положи клетва като кмет на Мадрид. Народната партия си върна контрола над испанската столица след сключване на коалиция с крайнодесните.

Кандидатът на Народната партия за кмет на Мадрид Хосе Луис Мартинес Алмейда завърши втори зад крайнодесен кандидат, но спечели контрола над градското правителство с подкрепата на крайнодясната "Вокс" и дясноцентристката "Граждани", информира "Ройтерс".