Системите за териториална отбрана на Киев трябва да бъдат разгърнати в близко бъдеще. Тази задача е поставена в понеделник от кмета на украинската столица Виталий Кличко по време на среща по сигурността с участието на началниците на общинския отдел за сигурност, столичната бригада за териториална отбрана, прокуратурата, полицията, службата за сигурност и представители на командването на въоръжените сили на Украйна, съобщава ТАСС.

"Изявленията и заплахите на Русия, натрупването на войски на агресор по границите на нашата държава ни насърчават да се подготвим за различни възможни сценарии на събития. По-специално за най-лошото. Трябва да имаме ясен план за действие в критична ситуация, координацията и действията на всички служби и структурни подразделения трябва да бъдат отработени".

САЩ може да предоставят разузнавателни данни на Украйна срещу руска инвазия

САЩ може да предоставят разузнавателни данни на Украйна срещу руска инвазия

Може да прехвърлят хеликоптери и друго военно оборудване, предназначено преди за афганистанските военни

Според него "като цяло системата за териториална отбрана трябва да започне работа в близко бъдеще". "Командно-щабните учения по териториална отбрана ще се проведат в Киев през януари. Освен това сега има набиране на резервисти за бригади за териториална отбрана", каза кметът.

Кличко припомни, че в Киев повече от 500 критични инфраструктурни съоръжения изискват специално внимание.

При спешни случаи те ще бъдат взети под охраната на националната полиция, военните и поделенията за териториална отбрана, каза кметът.

Кадиров: Путин няма да допусне западни военни бази в Украйна

Кадиров: Путин няма да допусне западни военни бази в Украйна

Той отбеляза, че Киев води антируска политика