КНДР и Република Корея проведоха военни преговори на ниво генерали в селцето Панмунджом, за да обсъдят мерки за прилагане на военната част от договорената декларация на срещата на върха през април, информира "Йонхап".

Срещата, първата от 14 юни, се проведе в Къщата на мира - контролирана от Южна Корея сграда в селцето в демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи.

Снимка 371156

Източник: ЕПА

КНДР и Република Корея с първи преговори на ниво генерали от 2007 г.

КНДР и Република Корея с първи преговори на ниво генерали от 2007 г.

Ще обсъдят намаляване на напрежението по границата

Южнокорейският генерал-майор Ким До-гун, който ръководи петчленна делегация, заяви пред журналисти преди да отпътува към селцето, че преговорите целят приемане на практически мерки за намаляване на военното напрежение и изграждане на доверие между двете Кореи с тази среща.

Снимка 371155

Източник: ЕПА

Наблюдатели коментират, че двете страни могат да обменят мнения за изтегляне на оръжията от Съвместната зона за сигурност в Панмунждом като част от усилията да се трансформира демилитаризираната зона в "мирна зона". Въпросът беше обсъден на проведените през миналия месец разговори.

САЩ: Северна Корея изгражда нови ракети

САЩ: Северна Корея изгражда нови ракети

Въпреки декларираното намерение да се откаже

По време на преговорите през юни - първите между генерали от повече от 10 г., двете страни постигнаха съгласие за пълно възстановяване на военните комуникации.

Снимка 371154

Източник: ЕПА