Република Корея и КНДР провеждат военни разговори на високо ниво за обсъждане намаляване на напрежението по границата, информира АП.

Снимка 361976

Източник: ЕПА

Агенцията отбелязва, че е възможно по време на разговорите в селцето Панмунджом представителите на КНДР да поискат ясен ангажимент от Юга за прекратяване на военните учения със САЩ.

Отменяме санкциите срещу КНДР само при пълно ядрено разоръжаване, обяви Помпео

Отменяме санкциите срещу КНДР само при пълно ядрено разоръжаване, обяви Помпео

Вашингтон остава ангажиран за "пълно, проверимо и необратимо" ядрено разоръжаване

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля да прекрати военните учения на Корейския полуостров. Тръмп обсъди действията на САЩ в региона на пресконференция след историческата среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун. В подписания от тях документ не се споменава прекратяване на ученията на Корейския полуостров.

Снимка 361977

Източник: ЕПА

САЩ искат от КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

САЩ искат от КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

Това съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Южна Корея коментира думите на Тръмп, отбелязвайки, че ще се опита да разбере замисъла на американския лидер.

По-рано източници съобщиха, че Пентагонът ще отмени заплануваните за август военни учения на Корейския полуостров.

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Снимка 361978

Източник: ЕПА

Разговорите в Панмунджом са първите на ниво генерали от декември 2007 г.

Ще положим максимални усилия за нова ера на мир на Корейския полуостров, обяви южнокорейският генерал-майор Ким До-гун пред журналисти преди преговорите.

В сграда на северната страна на селцето представителите на Република Корея поздравиха севернокорейската делегация, водена от генерал-лейтенант Ан Ик Сан, който се пошегува, че "много завижда", че генерал-майорът е първият корейски войник, пресякъл демилитаризираната зона пеша с униформа.

Но агенцията уточнява, че топ военен представител на КНДР е стъпил на южната страна на селцето през август 2015 г. за разговори със Сеул.

Южнокорейският генерал от своя страна заяви, че е чест за него да се срещнат и изрази надежда да бъде постигнат пробив на преговорите.

Двете делегации могат да обсъдят възможността за провеждане на регулярни разговори и установяване на гореща линия между страните. Те също така могат да обсъдят действия за ексхумиране на останките на войници, загинали по време на Корейската война.