Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че светът избегна заплахата от война след проведената по-рано тази седмица среща на върха между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун, информират "Ройтерс" и АФП.

Тръмп и Ким се подписаха под съвместна декларация след историческата среща, в която КНДР потвърждава ангажимента си да "работи за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров". От своя страна САЩ обещават прекратяване на военните игри на Корейския полуостров и гарантиране сигурността на КНДР.

САЩ искат от КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

САЩ искат от КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

Това съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео

"Имаше много анализи за резултата от срещата, но аз мисля, че най-важното е, че хората по света, включително тези и в САЩ, Япония и Кореите, успяха да избегнат заплахата от война с ядрени оръжия и ракети", каза Мун пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео преди срещата им в Сеул.

Ядреното разоръжаване на КНДР е "процес", основан на тясна координация с Южна Корея и Япония, отбеляза от своя страна Помпео, цитиран от "Йонхап".

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Военните учения между Република Корея и САЩ ще бъдат решени на консултации между двата съюзника, добави той.

Държавният секретар описа историческата среща в Сингапур на 12 юни като "преломен момент" в двустранните отношения САЩ-КНДР.

"Уверен съм, че ние направихме много добра, значима крачка в Сингапур", изтъкна той пред Мун.

Снимка 361955

Източник: ЕПА

Помпео поясни, че Пхенян е ангажиран да изостави ядрения си арсенал, но това няма да е лесен процес, допълвайки, че Ким Чен-ун разбира, че ядреното разоръжаване трябва да стане "бързо".

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

Държавният секретар предупреди, че няма да има отмяна на санкциите, докато Пхенян не приключи с процеса по ядрено разоръжаване. По думите му Вашингтон остава ангажиран за "пълно, проверимо и необратимо" ядрено разоръжаване на КНДР.

В сряда държавният секретар съобщи, че САЩ очакват КНДР да премахне ядрените оръжия до 2020 г.

Когато беше запитан дали Тръмп и Ким са обсъждали въпроса за проверка на действията на КНДР, която би включвала изпращане на инспектори в Северна Корея, Помпео избухна: "Намирам този въпрос за обиден и нелеп, и, честно, абсурден. Трябва да бъда честен с вас. Това е игра и човек не може да играе игрички със сериозни неща като това".

САЩ отдавна настояват за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване на КНДР, но в декларацията от Сингапур се споменава, че Пхенян поема ангажимент само за "пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".

Запитан защо не са включени думи като "проверим" и "необратим", Помпео отговори: "Това е декларация. Вие просто грешите за това...Защото напълно обхваща проверим и необратим. Предполагам, че вие можете да спорите за семантиката, но нека ви уверя, че това е в документа".

Топ дипломатът на САЩ е в Сеул да запознае колегите си от Южна Корея и Япония за проведената среща в Сингапур. Помпео ще лети до Пекин, където ще разговаря с китайския си колега.